O vumbildingu treba po nešto da zna svaka žena.

Hajde da saznamo kakva je korist od ove izuzetne gimnastike!

Porođaj, upalne bolesti, starenje – sve ovo utiče na stanje vaginalnih mišića i smanjuje njihov tonus. Ali, kao i kod drugih mišića, vaginalnim mišićima se može vratiti stara elastičnost.

Istorija vumbildinga potiče iz skraćenica Vum (kontrolisanje vaginalnih mišića) i engleske reči „building“ – razvoj (građenje). Drugim rečima, to je interna obuka intimnih mišića i sposobnost njihovog kontrolisanja. To je umetnost, poznata od davnina. Još pre 2000 godina, supruge kineskih careva su radile posebne vežbe ove vrste. Žene koje su u stanju da upravljaju vaginalnim mišićima, smatrane su elitom, i bile su deo mnogih verskih učenja.

Zašto trenirati mišiće vagine?

Žene se često susreću sa problemom opuštenih vaginalnih mišića, nakon porođaja ili hirurške intervencije (nevoljno se javlja mokrenje, na primer, kada kijaju). Vežba pomaže u održavanju hormonske ravnoteže i odlažu menopauzu. U procesu obuke su aktivno uključeni trbušni mišići, zadnjica i bedra.

Vaš seksualni život će biti bolji, a jaki, elastični mišići omogućavaju jače „zagrljaje“ i posebna osećanja kod muškarca i žene. Vežba povećava nivo feromona i stimuliše seksualnu energiju pa žene koje praktikuju ove vežbe, sijaju iznutra i sve su atraktivnije. Pre nego što se upustite u obuci intimnih mišića, konsultujte se sa svojim ginekologom, jer postoje kontraindikacije: problem sa matericom, upalne i zarazne bolesti genitalnih organa, itd.

Postoji nekoliko vrsta vežbi za jačanje vaginalnih mišića, uglavnom uz pomoć kondoma, ali najjednostavnija vežba koju možete primenjivati kod kuće jeste svakodnevno stiskanje i opuštanje intimnih mišića. Počinjete sa 2 minuta i postepeno povećavate na vreme do 20 minuta. Obavljajte vežbe najmanje 3 puta dnevno. U roku od 10 sekundi, brzo kompresujete i dekompresijete mišiće, zatim 10 sekundi odmarate. Dovoljno je da uradite 3 seta.

Naravno, rezultati će se odmah pojaviti. Ali, nakon mesec ili dva redovnog vežbanja osetićete promene u sebi. Verujte da će vaš partner takođe primetiti promene i da će ih ceniti.